Najnowsze Publikacje Z Aktualnym Stanem Prawnym Na 2018 rok
W pakiecie do -66% TANIEJ + Kalkulator Płacowy 2018 + Darmowa Dostawa!

Umowy zlecenia i klauzula informacyjna RODO – wzór

Przepisy RODO dotyczą także danych osobowych zbieranych i przetwarzanych przy okazji zawierania oraz realizowania umów cywilnoprawnych takich jak np. umowy zlecenia i umowy o dzieło. Z tego powodu przygotowaliśmy klauzulę obowiązku informacyjnego wymagana przy przetwarzaniu danych osób, z którymi zostały zawarte umowy cywilnoprawne oraz wzór umowy zlecenia z klauzulą RODO. (więcej…)

Jak zgodnie z RODO prowadzić dokumentację przetwarzania danych osobowych

Od 25 maja 2018 r. z uwagi na wejście w życie nowych przepisów regulujących zagadnienia ochrony danych osobowych oraz nowej ustawy o ochronie danych osobowych utraciły moc wcześniej obowiązujące wymagania dotyczące dokumentacji przetwarzania danych osobowych. Obecnie wszelkie wymagania w powyższym zakresie powinny być zgodne z wymaganiami określonymi przede wszystkim w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE nazywanego ogólnym Rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (dalej: RODO) oraz ustawie z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 r., poz. 1000). (więcej…)

Nowa ustawa o ochronie danych osobowych wprowadzona w związku z RODO

Od 25 maja 2018 r. obowiązuje nowa ustawa o ochronie danych osobowych, której celem jest zapewnienie stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO. (więcej…)

Terminarz działu kadr i płac – maj 2018

W maju 2018 r. osoby zajmujące się zagadnieniami z zakresu kadr i płac muszą pamiętać przede wszystkim, iż 31.05 mija czas na przelanie na wyodrębniony rachunek bankowy I raty odpisu podstawowego na zfśs w wysokości co najmniej 75%. Nadmieńmy, że w 2018 r. ostatni dzień maja przypada w święto Bożego Ciała i zdaniem części ekspertów w takim przypadku należy zastosować art. 115 K.c., w myśl którego, jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego. Oznaczałoby to, że 2018 r. pracodawcy na przelanie pierwszej raty odpisów mają czas do 1 czerwca 2018 r.

Niestety zdania w tej kwestii są podzielone i nie wszyscy zgadzają się z możliwością przesunięcia terminu realizacji przelewu z pierwszą transzą środków socjalnych. Naszym zdaniem bezpieczniej jest zasilić konto zfśs jeszcze w maju. (więcej…)

Uproszczenie zasad zatrudniania cudzoziemców

Resort pracy przygotował projekt rozporządzenia mającego uprościć zasady przyjmowania do pracy cudzoziemców w określonych zawodach. Chodzi tu o rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy  Polityki Społecznej zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia przypadków, w których zezwolenie na  pracę cudzoziemca jest wydawane bez względu na szczegółowe warunki wydawania zezwoleń na pracę cudzoziemców.

Celem nowelizacji jest zwiększenie stosowania ułatwień w dostępie cudzoziemców do polskiego rynku pracy z uwzględnieniem kryterium wykonywanego zawodu. Proponuje się w niej rozszerzenie zakresu przypadków, w których wojewoda wydaje zezwolenie na pracę bez konieczności przeprowadzania tzw. testu rynku pracy czyli bez wymogu przedstawienia informacji starosty, o której mowa w art. 88c ust. 1 pkt 2 ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, o zawody pożądane z punktu widzenia polskiej gospodarki. Zgodnie z art. 114 ust. 3 pkt 3 ustawy z 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach zwolnienie to stosowane będzie także w przypadku zezwoleń na pobyt czasowy i pracę. (więcej…)

A1 dla obywateli państw trzecich

ZUS

Od 2 maja 2018 r. zmianie uległy reguły wydawania A1 i ustalania miejsca zamieszkania w przypadku obywateli państw trzecich. W stosunku do takich osób stosujemy art. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1231/2010 z 24 listopada 2010 r. rozszerzające rozporządzenie (WE) nr 883/2004 i rozporządzenie (WE) nr 987/2009 na obywateli państw trzecich, którzy nie są jeszcze objęci tymi rozporządzeniami jedynie ze względu na swoje obywatelstwo (Dz. Urz. UE L 344 z 29.12.2010 r., str. 1). (więcej…)

Konstytucja biznesu a zmiany w ubezpieczeniach ZUS

W dniu 30 kwietnia 2018 r. w życie wchodzi Konstytucja biznesu czyli pakiet 5 ustaw reformujących i upraszczających przepisy dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej. Wspomniane akty prawne wprowadzają m.in. tzw. „ulgę na start” przewidującą znaczące zmiany w ubezpieczeniach społecznych i ubezpieczeniu zdrowotnym osób, które rozpoczynają prowadzenie działalności po raz pierwszy bądź po długiej przerwie. (więcej…)

Co z procedurami rejestrowania oświadczeń i wydawania zezwoleń na pracę przez urzędy?

Zatrudnianie cudzoziemców od stycznia 2018 r. uległo daleko idącym modyfikacjom. Zdarzają się niestety opinie, że wprowadzone zmiany spowodowały wydłużenie czasu poświęcanego przez urzędy pracy chociażby weryfikacji dokumentów składanych przez pracodawców chcących zatrudnić obcokrajowców. Ciekawych informacji na temat tego, jak resort pracy próbuje poradzić sobie z usprawnieniem procedur związanych z rejestrowaniem oświadczeń o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi czy wydawaniem zezwoleń na pracę obywatelom innych państw, dostarcza odpowiedź Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z 27 marca 2018 r. na interpelację poselską nr 20136.

(więcej…)