Posiłki profilaktyczne dla pracowników – zmiany od 9 lipca 2019 r.

Z dniem 9 lipca 2019 r. wchodzi w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 12 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Opublikowano je w Dzienniku Ustaw z 24 czerwca 2019 r., pod poz. 1160. Na jego mocy, pracodawcy, którzy ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie są w stanie wydawać zatrudnionemu posiłku profilaktycznego w formie jednego dania gorącego, mogą po nowelizacji przepisów skorzystać z dowolnego sposobu zapewnienia tego posiłku.

W stanie prawnym obowiązującym do 8 lipca br., pracodawca w przedstawionych wyżej okolicznościach może zapewnić w czasie pracy:

  • korzystanie z posiłków profilaktycznych w punktach gastronomicznych lub
  • przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Po modyfikacji, treść § 2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279) otrzymuje brzmienie: „Pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie.”.

Artykuły z obszaru kadr i płac oraz zmian w prawie pracy napisane zrozumiałym językiem ▼

Skomentuj artykuł